De beste VPN opties

De beste VPN opties

Welke VPN-service kun je het beste kiezen? Wat zijn de verschillen tussen betaalde en gratis diensten?

De beste VPN opties – Waar op te letten bij kiezen van VPN?

Misschien heb je er al eens van gehoord: een VPN-verbinding, waarbij VPN staat voor Virtual Private Network. Een VPN-verbinding is een goede manier om je internetverkeer te beveiligen en af te schermen voor nieuwsgierige ogen. Door gebruik te maken van een VPN wordt je dataverkeer namelijk versleuteld en wordt je IP-adres verborgen voor andere partijen op het internet. Hierdoor begeef je je veiliger én anoniemer op het wereldwijde web. In een tijd waar er steeds meer persoonlijke informatie van ons rondzwerft op internet is dit eigenlijk ook geen overbodige luxe meer. Het gebruiken van een VPN wordt dan ook sterk aangeraden voor eenieder die waarde hecht aan zijn online privacy en veiligheid. Maar inmiddels zijn er honderden VPN-aanbieders beschikbaar op de markt. Hoe weet je welke VPN geschikt is voor jou?

Waar moet je op letten bij het kiezen van een VPN?

Er zijn enkele criteria die doorgaans een rol spelen in de keuze voor een VPN provider. Deze worden hieronder stap voor stap doorlopen.

Gratis versus betaalde VPN

Een eerste afweging bij het kiezen van een VPN is de keuze voor een gratis VPN dienst of een betaalde VPN dienst. Gratis VPN’s hebben een groot voordeel, namelijk dat ze niets kosten! Helaas zijn er bij elke gratis VPN ook altijd de nodige kanttekeningen te maken. Een aanzienlijk deel van de gratis VPN’s biedt simpelweg geen adequate beveiliging, of verspreidt zelfs malware. Daarnaast zie je ook vaak dat gratis VPN’s reclames tonen, datalimieten hanteren, de internetsnelheid afknijpen en voortdurend proberen om jou te laten upgraden naar een betaalde account middels pushberichten.

Alle nadelen van een gratis VPN in ogenschouw nemend, kiezen veel mensen uiteindelijk toch voor een betaalde VPN. Bij een betaalde dienst heb je veelal het voordeel dat je met meerdere mensen tegelijk gebruik kunt maken van de VPN-dienst. Ook heb je bij een betaalde VPN doorgaans geen datalimieten, hogere connectiesnelheden, stabielere verbindingen, meer functionaliteiten en betere klantondersteuning bij een gratis VPN service.

Snelheid

Een ander belangrijk criterium bij het kiezen van een VPN is de snelheid. Je internetverkeer legt een extra lange route af als je verbonden bent met een VPN. Dit kom omdat er een extra tussenstation wordt gecreëerd, namelijk de VPN-server. Zeker als deze VPN-server ver van jouw eigen locatie verwijderd is, dan resulteert dit in een zekere mate van snelheidsverlies.

Daarnaast is er ook nog de versleuteling; de VPN gebruikt een encryptieprotocol om de data te coderen en te beveiligen, zodat je minder makkelijk gehackt kan worden en data niet zomaar af te lezen valt. Echter, dit proces van versleuteling betekent ook dat er doorgaans wat snelheidsverlies optreedt.

Het verschilt sterk per VPN-provider in hoeverre je hinder ondervindt van snelheidsverlies. Sommige aanbieders hebben erg goede, stabiele en snelle servers. Hierdoor blijft het snelheidsverlies doorgaans beperkt en merk je er vrijwel niets van, terwijl er ook aanbieders zijn waar je nog maar 20% van je normale internetsnelheid overhoudt. Niets zo frustrerend als een langzame internetverbinding, dus zeker iets om rekening mee te houden.

Logbeleid

Idealiter houdt een VPN-aanbieder geen gegevens (logbestanden) bij van jouw internetsessies. Omdat je waarschijnlijk waarde hecht aan je privacy en je liever niet wilt dat er geregistreerd doet wat je doet online, ben je doorgaans het beste af bij een no-logs provider, ook wel zero-logs provider genoemd. Deze providers registreren op geen enkele wijze wat hun klanten doen terwijl ze verbonden zijn met de VPN-server. Dus ook als er externe partijen komen aankloppen bij de VPN-aanbieder, met het verzoek of de eis om informatie over klanten in te zien, dan heeft de VPN-aanbieder geen informatie om te overhandigen. Wel zo prettig.

Serverlocaties

Mocht je specifiek gebruik willen maken van servers op bepaalde locaties, dan is dit iets waar je rekening mee moet houden bij je VPN-keuze. Zo is het voor Nederlanders vaak belangrijk dat de provider servers heeft staan in Nederland. Op die manier kan je vanuit het buitenland verbinding maken met een Nederlandse server (bijvoorbeeld als je op vakantie bent). Dan heb je toch toegang tot alle Nederlandse content op het internet (zoals Uitzending Gemist en sportwedstrijden die uitgezonden worden via Nederlandse kanalen).

Conclusie: Hoe kies je de beste VPN?

Om erachter te komen of een VPN goed is, kan het verstandig zijn om er de ervaringen van anderen eens op na te slaan. Dit kunnen vrienden of kennissen zijn, maar je kunt ook een reviewsite raadplegen. Vaak hebben deze reviewsites vele aanbieders uitgebreid getest op allerlei criteria. Bekijk bijvoorbeeld deze pagina van vpngids.nl met een uitgebreide opsomming van de beste VPN services van dit moment. De genoemde aanbieders zijn getest op verscheidene kwaliteitscriteria, zodat je een indicatie hebt welke aanbieders betrouwbaar, snel en prettig werken. Het gros van de aanbieders in het overzicht hanteert bovendien een niet-goed-geld-terug garantie, die kan oplopen tot wel 30 dagen. Op die manier kan je zonder risico eens uitproberen welke VPN het beste voldoet aan jouw wensen.